ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ

-Γιατί στραβώνουν τα δόντια ?
Οι κύριοι λόγοι είναι κληρονομικοί ( όταν τα παιδιά κληρονομήσουν από τους γονείς μικρή γνάθο με μεγάλα δόντια η μεγάλες γνάθους με μικρά δόντια ) , κακές συνήθειες   ( πιπίλισμα δακτύλου ,μολυβιού κλπ) στοματική αναπνοή .


-Πότε πρέπει να βάλει σιδεράκια το παιδί ?
Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορούν να αρχίσουν σε διαφορετικές ηλικίες .Μόλις οι γονείς δουν κάτι ανησυχητικό πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο πέραν του τακτικού ελέγχου που πρέπει να γίνεται .Γενικά η πιο καλή ηλικία είναι 10 χρονών και άσχετα αν έχουν ανατείλουν όλα τα μόνιμα δόντια .

 
-Υπάρχει πόνος στην ορθοδοντική θεραπεία ?
Όχι δεν υπάρχει.Μπορεί μερικές φορές να υπάρχει το αίσθημα της πίεσης και άλλες μικροενοχλήσεις στα ούλα στην παρειά στην γλώσσα αλλά τίποτα σοβαρό .


-Μπορούν οι ενήλικες να κάνουν ορθοδοντική ?
Εάν τα δόντια, τα ούλα και το κόκκαλο είναι σε καλή κατάσταση τότε η ηλικία δεν είναι περιοριστικός παράγοντας .Απλά μπορεί να τροποποιηθεί λίγο η θεραπεία γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη των γνάθων στους ενήλικες αλλά και για αισθητικούς λόγους .


-Πόσο διαρκεί μια ορθοδοντική θεραπεία και τι πρέπει να προσέχω ?
Η χρονική διάρκεια είναι ανάλογη με το είδος της θεραπείας την ανταπόκριση των ιστών ,την συνεργασία του ασθενούς .Συνήθως γύρω στα 2 χρόνια .Κατά την διάρκεια της θεραπείας πρέπει να αποφεύγονται οι σκληρές τροφές ,τσίχλες, πιπίλισμα δακτύλων και αντικειμένων κλπ .

-Μετά την ορθοδοντική θεραπεία υπάρχει περίπτωση να ξαναστραβώσουν τα δόντια ?
Πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος εάν δεν ακολουθήσουμε τους κανόνες της σταθεροποίησης .Η σταθεροποίηση γίνεται κατά την διάρκεια της θεραπείας αλλά και όταν τελειώσει με σταθεροποιητικούς νάρθηκες η με μόνιμη εσωτερική σταθεροποίηση .