ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

-Τι είναι η ουλίτιδα και από που προέρχεται ?
 Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος των ούλων.Κύρια χαρακτηριστικά της ουλίτιδας είναι κόκκινα πρησμένα και ευαίσθητα ούλα που αιμορραγούν είτε από μόνα τους είτε με το βούρτσισμα . Οι παράγοντες που προκαλούν την ουλίτιδα είναι η κακή στοματική υγιεινή η μη αφαίρεση της οδοντικής πλάκας(πέτρας) ,το κάπνισμα αλλά και διάφορες άλλες νόσοι όπως μη ελεγχόμενος διαβήτης ,ορμονικές διαταραχές ,ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (AIDS) κλπ .Η θεραπεία της ουλίτιδας είναι ο καθαρισμός των δοντιών.

-Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η ουλίτιδα ?
Εάν δεν θεραπευτεί η ουλίτιδα τότε η φλεγμονή προχωρεί σε βαθύτερα στρώματα και επηρεάζει το κόκκαλο και εξελίσσεται η πάθηση σε περιοδοντίτιδα με καταστρεπτικές συνέπειες τόσο για τους ιστούς γύρω από το δόντι (κόκκαλο ,ούλα) όσο και για το ίδιο το δόντι .

-Τι είναι η ουλίτιδα εγκυμοσύνης ?

Πολλές φορές στην εγκυμοσύνη (συνήθως αρχίζει από τον δεύτερο μήνα ) παρατηρείτε ουλίτιδα ,άλλοτε ήπιας μορφής και άλλοτε πιο έντονη η οποία βασικά οφείλετε σε ορμονικές αλλαγές(αύξηση οιστρογόνων και προγεστερόνης) .Τα ούλα πρήζονται ,ματώνουν ,πονούν και έχουν έντονη κακοσμία ώστε να θορυβούνται οι έγκυες γυναίκες .μερικές φορές σχηματίζονται μικροί όγκοι στα ούλα τις επουλίδες κυήσεως .Όλα αυτά υποχωρούν μετά το πέρας της εγκυμοσύνης.Ο οδοντίατρος καθαρίζει προσεκτικά την τρυγία και χορηγεί ήπιες φαρμακευτικές αγωγές .

-Από που προέρχεται η κακοσμία και πως θεραπεύεται ?

Η κακοσμία του στόματος (όχι λόγω κάποιων τροφών (σκόρδο , κρεμμύδι κλπ ) η καπνίσματος ,η λοιμώξεις των αμυγδαλών ,λήψη διάφορων φαρμάκων γαστρεντερικά και αναπνευστικά προβλήματα κλπ ) οφείλετε στις ουσίες που παράγονται από την διάσπαση των πρωτεϊνών από τα μικρόβια που βρίσκονται στην στοματική κοιλότητα .Ουλίτιδα ,περιοδοντίτιδα ,τερηδόνα ,νεκρός πολφός ,ξηρό φατνίο είναι αίτια που προκαλούν την κακοσμία .
Η θεραπεία είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος που την προκαλεί .

-Τι είναι η ξηροστομία και πως θεραπεύεται ?

Η ξηροστομία παρουσιάζει ξηρό στόμα ,αίσθημα καύσου, κακοσμία ώστε να είναι πιο εύκολο να αναπτυχθεί τερηδόνα, ουλίτιδα να χαθεί η καλή συγκράτηση των οδοντοστοιχιών κλπ. Η θεραπεία γίνεται με φαρμακευτική αγωγή που δίνει ο οδοντίατρος .

-Τι είναι η περιστεφανίτιδα ,πως θεραπεύεται ?
Η περιστεφανίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων γύρω και πάνω από την μύλη ημιέγκλειστου δοντιού( συνήθως φρονιμίτη) ,η οποία προκαλεί έντονο πόνο πρήξιμο και κακοσμία .
Η θεραπεία είναι ο καθαρισμός της περιοχής ,χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (αντιβίωση ,στοματικά διαλύματα ,παυσίπονα κλπ) και μετά το πέρας της φλεγμονής ίσως αφαίρεση της καλύπτρας η και εξαγωγή του φρονιμίτη .
 
-Τι είναι ο βρουξισμός και πως θεραπεύεται ?
Ο βρουξισμός είναι το σφίξιμο και τρίψιμο των δοντιών κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύκτας .Αποτέλεσμα του βρουξισμού είναι να γίνεται αποτριβή στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών ,διάφορα κατάγματα σφραγισμάτων ,γεφυρών κλπ ,πόνοι στους μύες ,πόνοι  στις κροταφογναθικές αρθρώσεις ,πονοκεφάλοι .Η θεραπεία συνίσταται στην ενημέρωση του ασθενούς (τις περισσότερες φορές δεν το αντιλαμβάνονται) ,σε ασκήσεις ηρεμίας και χαλάρωσης και στην χρήση ειδικού νάρθηκα κατά την διάρκεια του ύπνου .