ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

-Εξαγωγή δοντιού
Η εξαγωγή δοντιού είναι ουσιαστικά μια μικρή χειρουργική επέμβαση.Ο οδοντίατρος αποφασίζει να βγάλει ένα δόντι αν έχουν αποτύχει όλες οι άλλες θεραπείες που μπορούν να το διατηρήσουν στον φραγμό , σε ορθοδοντικά προβλήματα (για δημιουργία χώρου) ,έγκλειστα δόντια κλπ .Η εξαγωγή γίνεται μετά από χορήγηση τοπικού αναισθητικού ώστε να μην υπάρχει καθόλου πόνος και με ειδικά εργαλεία .

-Χειρουργική εξαγωγή δοντιού ή ρίζας
Σε περιπτώσεις που για διάφορους λόγους ( σπάσιμο μύλης , κάταγμα ρίζας ,έγκλειστο δόντι κλπ) είναι δύσκολη η εξαγωγή τότε γίνεται τομή στα ούλα και αφαίρεση οστού ώστε να γίνει η εξαγωγή .

-Εξαγωγή δοντιού ημιέγκλειστου ή έγκλειστου 
Η εξαγωγή έγκλειστου δοντιού γίνεται όταν κρίνεται απαραίτητο .Με την χορήγηση  τοπικού αναισθητικού και τομή στα ούλα ,αφαίρεση οστού και με διάφορα εργαλεία και τεχνικές γίνεται η εξαγωγή.
-Ακρορριζεκτομή
Όταν κάποιο απονευρωμένο δόντι συνεχίζει να δημιουργεί απόστημα και κύστη τότε κάνουμε την ακρορριζεκτομή ,μικρή χειρουργική επέμβαση με τοπική αναισθησία.Ανοίγουμε τα ούλα αφαιρείται μικρή ποσότητα οστού ,κόβουμε την άκρη της ρίζας του δοντιού και καθαρίζουμε την κύστη.

-Αντιμετώπιση ξηρού ή επώδυνου φατνίου

Το ξηρό φατνίο είναι μια επώδυνη επιπλοκή μετά από εξαγωγή δοντιού συνήθως όταν δεν τηρηθούν οι οδηγίες του οδοντίατρου. Δημιουργείται όταν δεν σχηματιστεί ο θρόμβος του αίματος ( μηχανισμός επούλωσης του τραύματος της εξαγωγής) η απορριφτεί μετά από κάκωση των ιστών κατά την εξαγωγή η απομύζηση του τραύματος , συνεχές ξέπλυμα ,κακή στοματική υγιεινή ,αιμορραγία  κλπ μετά την εξαγωγή.Εμφανίζεται ισχυρός πόνος με έντονη κακοσμία 2-3 μέρες μετά την εξαγωγή και συνεχίζει για τουλάχιστον 10 μέρες.Η θεραπεία είναι συμπτωματική με φαρμακευτική αγωγή από τον οδοντίατρο.
-Αφαίρεση καλύπτρας και επουλίδας
Η καλύπτρα είναι τα ούλα πάνω από το φρονιμίτη όταν αυτός αρχίζει να ανατέλλει και εμφανίζεται στην στοματική κοιλότητα.Όταν λοιπόν η καλύπτρα ενοχλεί η ερεθίζετε τότε την αφαιρούμαι με τοπικό αναισθητικό .
Η επουλίδα είναι μικρές διογκώσεις των ούλων που μπορούν να δημιουργηθούν από διάφορα αίτια ( επουλίδες κυήσεως ,διαστήματα δοντιών ,τοπικές φλεγμονές ,οδοντοστοιχίες κλπ . 
Όταν κριθεί απαραίτητο από τον οδοντίατρο τότε αφαιρείται με τοπική αναισθησία .
-Χειρουργική αποκάλυψη μύλης για ανατολή
Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται να αφαιρέσουμε μέρος βλεννογόνου που βρίσκεται πάνω από την μύλη κάποιου δοντιού που πρόκειται να ανατείλει ώστε να βοηθήσουμε την ανατολή του.Αυτό γίνεται με την χορήγηση τοπικού αναισθητικού .  
-Εκτομή χαλινού
Ο χαλινός είναι μια λεπτή μεμβράνη που ενώνει κινητά( γλώσσα , χείλη ) με ακίνητα μέρη ( ούλα ,έδαφος του στόματος ).Σε περιπτώσεις όπου ο χαλινός είναι κοντός προκαλώντας διάφορα προβλήματα ( δυσκολία κίνησης του χείλους ,της γλώσσας η και της ομιλίας ,διάστημα μεταξύ των τομέων ) τότε γίνεται η χαλινεκτομή.
Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία μέσα σε λίγα λεπτά ,με νυστέρι η καλύτερα με laser .

-Διάνοιξη αποστήματος
Σκοπός της διάνοιξης (σχάση)του αποστήματος ( μολυσμένη διόγκωση) είναι να απομακρυνθεί το πύον ώστε να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο και να ακολουθήσει η κανονική θεραπεία.
Η διάνοιξη γίνεται με νυστέρι η καλύτερα με laser και τα αποτελέσματα είναι άμεσα .