ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ

-Γενικά

Η ορθοδοντική ασχολείται  με ορθοδοντικά προβλήματα παιδιών και ενηλίκων (τη διευθέτηση των δοντιών στο στόμα και τη σωστή σχέση των γνάθων). Η σωστή τοποθέτηση των δοντιών στο στόμα και η σωστή σύγκλειση των δύο γνάθων συμβάλλει στην όμορφη εμφάνιση αλλά πολύ περισσότερο στην υγεία και καλή λειτουργία όλου του στοματογναθικού  συστήματος .

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί και πρέπει να αρχίζει από την πρώτη στιγμή που παρουσιαστούν προβλήματα και βέβαια ο μόνος αρμόδιος να αντιληφτεί τα προβλήματα είναι ο οδοντίατρος σας.Για αυτό οι επισκέψεις στον οδοντίατρο σας πρέπει να είναι τακτικές και όχι όταν έχετε πόνο η όταν δείτε τα δόντια σας να είναι στραβά.Η καλύτερη ηλικία είναι μεταξύ10-13 χρονών πριν την τελική ανάπτυξη των γνάθων ώστε να μπορεί να γίνεται και ορθοπεδική θεραπεία επηρεάζοντας την ανάπτυξη των .

Η θεραπεία γίνεται με διάφορα συστήματα (κινητές συσκευές ,ακίνητα σιδεράκια μεταλλικά η κεραμικά κλπ )
Η θεραπεία συνήθως τελειώνει σε 2 χρόνια.

-Ορθοδοντική με άγκιστρα πορσελάνης

Τα άγκιστρα (σιδεράκια) είναι από πορσελάνη για να είναι αισθητικά αποδεκτά ειδικά σε μεγάλες ηλικίες.Τα αποτελέσματα είναι τα ίδια με τα μεταλλικά.

-Ορθοδοντική με μεταλλικά άγκιστρα
Τα άγκιστρα (σιδεράκια) είναι μεταλλικά αλλά και πιο φθηνά.

-Ορθοδοντική με κινητά μηχανήματα.

Τα κινητά (λειτουργικά) ορθοδοντικά μηχανήματα χρησιμοποιούνται για μικρά προβλήματα η συμπληρωματικά με τα ακίνητα ( διεύρυνση υπερώας ,διατήρηση χώρου ,bite-plate ,νάρθηκες κλπ .

-Ορθοδοντική για όλες τις ηλικίες.
Η ορθοδοντική είναι για όλες τις ηλικίες καμιά φορά με λίγο τροποποιημένη θεραπεία.Βεβαίως οι μικρές ηλικίες έχουν διάφορα πλεονεκτήματα .