ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

-ΑΠΟΤΡΥΓΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΛΒΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ (ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ)
Ο καθαρισμός των δοντιών (ή αποτρύγωση ) είναι μια απλή θεραπεία, κατά την οποία αφαιρείται η τρυγία (πέτρα), καθώς και οι επιφανειακές χρωστικές από όλες τις επιφάνειες των δοντιών.
Η οδοντική πέτρα σχηματίζεται από την εναπόθεση αλάτων του σάλιου επάνω σε υπολείμματα τροφών (οδοντική πλάκα). Μετά την κατανάλωση τροφής, επάνω στις επιφάνειες των δοντιών σχηματίζεται μια μαλακή άμορφη μάζα που ονομάζεται οδοντική μικροβιακή πλάκα.Η οδοντική πλάκα έχει μαλακή σύσταση και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί με σωστό και τακτικό βούρτσισμα.
Σε περίπτωση που δεν αφαιρεθεί, αυξάνεται σε ποσότητα, σκληραίνει, γίνεται πιο πυκνή. Τελικά σχηματίζεται η τρυγία (οδοντική πέτρα).
Η τρυγία δεν μπορεί να αφαιρεθεί με μια οδοντόβουρτσα καθώς είναι ιδιαίτερα σκληρή.
Ο Οδοντίατρος μπορεί να την απομακρύνει με τα κατάλληλα εργαλεία καθαρισμού (κοχλιάρια, συσκευή υπερήχων, συσκευή σοδοβολής).'Όσο παραμένει πάνω στα δόντια, μετά από ένα χρονικό διάστημα (μηνών) δημιουργεί ουλίτιδα και στη συνέχεια περιοδοντίτιδα.


-ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής και γίνεται επίδειξη πως να καθαρίζεται σωστά η στοματική κοιλότητα ( ειδικά στα παιδιά ). Πότε να βουρτσίζετε τα δόντια σας.
Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα για 2 λεπτά με κατάλληλη οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα.Καθαρίζετε τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια σας με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια σύμφωνα με τις υποδείξεις του οδοντιάτρου σας.Χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα για τουλάχιστον 30’’.Επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον 1 – 2 φορές το χρόνο για προληπτικό έλεγχο και σωστό επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών.
Πως να βουρτσίζετε τα δόντια σας
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για το βούρτσισμα με ένα απλό κάνοντας κυκλικές κινήσεις σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών και ελαφρά πάνω στα ούλα.Βουρτσίστε μαλακά τη γλώσσα σας, με κίνηση από πίσω προς τα εμπρός, για να απομακρύνετε τα μικρόβια και να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ
Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος των ούλων.Κύρια χαρακτηριστικά της ουλίτιδας είναι κόκκινα πρησμένα και ευαίσθητα ούλα που αιμορραγούν είτε από μόνα τους είτε με το βούρτσισμα . Οι παράγοντες που προκαλούν την ουλίτιδα είναι η κακή στοματική υγιεινή η μη αφαίρεση της οδοντικής πλάκας(πέτρας) ,το κάπνισμα αλλά και διάφορες άλλες νόσοι όπως μη ελεγχόμενος διαβήτης ,ορμονικές διαταραχές ,ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (AIDS) κλπ .
Η θεραπεία της ουλίτιδας είναι ο καθαρισμός των δοντιών

-ΝΑΡΘΗΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ
Η ναρθηκοποίηση δοντιών γίνεται με διάφορα υλικά (ρητίνες , σύρματα, fiberglass κλπ ), με σκοπό να διατηρήσουμε τα δόντια στην θέση που θέλουμε.Την ναρθηκοποίηση την κάνουμε μετά από ορθοδοντική θεραπεία ,αφού βγει το δόντι μετά από κτύπημα και επανατοποθέτηση στην θέση του ,μετά από κινητικότητα των δοντιών κλπ.