ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

-Φθορίωση
Το φθόριο τοποθετείτε σε μορφή gel με ειδικά δισκάρια από τον οδοντίατρο στο ιατρείο για λίγα λεπτά( 2-4 ) με αποτέλεσμα τα δόντια μας να γίνονται πιο ανθεκτικά στα οξέα των μικροβίων .Η φθορίωση γίνεται σε παιδία αλλά και σε μεγάλους με μεγάλο δείκτη τερηδόνας και μια φορά τον χρόνο.

-Κάλυψη οπών και σχισμών
Με ειδικά sealants(σύνθετη υγρή ρητίνη) καλύπτουμε τις οπές και σχισμές των δοντιών ( μόνιμοι γομφίοι και προγόμφιοι που δύσκολα καθαρίζονται) για να τα προστατέψουμε από την τερηδόνα .Τα sealants πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα παιδιά από ηλικία 5- 6 χρονών μέχρι την ενηλικίωση και διαρκούν  5- 8 χρόνια . Είναι ανώδυνη μέθοδος χωρίς αναισθησία χωρίς τρόχισμα.

-Αποτρύγωση

Ο καθαρισμός των δοντιών (ή αποτρύγωση ) είναι μια απλή θεραπεία, κατά την οποία αφαιρείται η τρυγία (πέτρα), καθώς και οι επιφανειακές χρωστικές από όλες τις επιφάνειες των δοντιών.
Η οδοντική πέτρα σχηματίζεται από την εναπόθεση αλάτων του σάλιου επάνω σε υπολείμματα τροφών (οδοντική πλάκα). Μετά την κατανάλωση τροφής, επάνω στις επιφάνειες των δοντιών σχηματίζεται μια μαλακή άμορφη μάζα που ονομάζεται οδοντική μικροβιακή πλάκα.
Η οδοντική πλάκα έχει μαλακή σύσταση και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί με σωστό και τακτικό βούρτσισμα.
Σε περίπτωση που δεν αφαιρεθεί, αυξάνεται σε ποσότητα, σκληραίνει, γίνεται πιο πυκνή. Τελικά σχηματίζεται η τρυγία (οδοντική πέτρα).

Η τρυγία δεν μπορεί να αφαιρεθεί με μια οδοντόβουρτσα καθώς είναι ιδιαίτερα σκληρή.
Ο Οδοντίατρος μπορεί να την απομακρύνει με τα κατάλληλα εργαλεία καθαρισμού (κοχλιάρια, συσκευή υπερήχων, συσκευή σοδοβολής).
'Όσο παραμένει πάνω στα δόντια, μετά από ένα χρονικό διάστημα (μηνών) δημιουργεί ουλίτιδα και στη συνέχεια περιοδοντίτιδα.


-Στίλβωση (γυάλισμα) δοντιών με σοδοβολή
Η στίλβωση ( γυάλισμα ) σε περιπτώσεις με πολλές χρωστικές γίνεται και με μια συσκευή σοδοβολής με την οποία εκτοξεύεται σόδα με νερό και καθαρίζονται όλες οι χρωστικές .Προηγείται βεβαίως η αποτρύγωση (καθαρισμός δοντιών) και μετά την σοδοβολή ακολουθεί πάντα φθορίωση γιατί κατά τη διάρκεια της σοδοβολής αφαιρείται και η βασική μεμβράνη της αδαμαντίνης, ένα προστατευτικό βιοφίλμ από πρωτεΐνες.
Η διαδικασία της ανάπλασης της μεμβράνης από τις πρωτεΐνες του σάλιου διαρκεί 2-3 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής δεν πρέπει να καταναλώσει τροφές ή ποτά με χρωστικές ή να καπνίσει. .


-Θεραπεία τερηδόνας χωρίς τροχό
Μέθοδος icon . Με τη νέα αυτή μέθοδο, επιτυγχάνεται η θεραπεία της πρόωρης τερηδόνας ,όπως και των λευκών κηλίδων στα δόντια, χωρίς τροχό, σε μια μόνο επίσκεψη.

-Προστατευτικοί νάρθηκες
Απαραίτητη η χρήση ενός νάρθηκα που προστατεύει τα δόντια , τα χείλη , τις παρειές και την γλώσσα σε αθλητικές δραστηριότητες .Οι προστατευτικοί νάρθηκες κατασκευάζονται από μέτρα που παίρνει ο οδοντίατρος και είναι απόλυτα εξατομικευμένοι (και όχι προκατασκευασμένοι νάρθηκες του εμπορίου), ελαστικοί ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς ,άοσμοι και υποαλλεργικοί .