1)Πότε αρχίζουν να ανατέλλουν τα παιδικά (νεογιλά) δόντια και πότε πρέπει να ανησυχούμε αν τα δόντια δεν ανατείλουν κανονικά?
Αρχίζουν να εμφανίζονται στο στόμα 6-8 μηνών και τελειώνουν περίπου 2-3 χρονών .Μετά τους 18 μήνες αν δεν βγει κανένα δόντι συμβουλευόμαστε τον οδοντίατρό μας.
2)Πότε πρέπει να πάω το παιδί στον οδοντίατρο?
Πολύ σημαντική η πρώτη επίσκεψη του παιδιού .Πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία .Αν δεν έχει κάποιο πρόβλημα η πρώτη φορά πρέπει να είναι όταν βγάλει τα πρώτα δοντάκια και όχι αργότερα των 3 χρόνων.
3)Πως να προετοιμάσω το παιδί για την πρώτη φορά?
Απλά εξηγούμαι στο παιδί τι θα κάνει ο οδοντίατρος γενικά χωρίς λεπτομέρειες αποφεύγοντας λέξεις όπως ,μην φοβάσαι ,δεν θα πονέσεις ,μια ένεση κλπ.
4)Τι είναι η τερηδόνα?
Η τερηδόνα είναι νόσος που οφείλεται σε μικροοργανισμούς που υπάρχουν φυσιολογικά στην στοματική κοιλότητα και έχουν την ικανότητα να διασπούν του υδατάνθρακες παράγοντας οξέα, τα οποία διαβρώνουν την επιφάνεια του δοντιού.
5)Τι να κάνω για να έχει γερά δόντια το παιδί μου?
Να προσέχετε την διατροφή του(να πίνει γάλα ,να τρώει φρούτα ,όχι ζάχαρη) , να πλένει τα δόντια του , φθόριο με διάφορους τρόπους , να επισκέπτεται τον οδοντίατρό του.
6)Πότε και πως να πλένει τα δόντια του?
Με τα πρώτα δοντάκια πρέπει οι γονείς με μια βρεγμένη γάζα να τα καθαρίζουν ,μετά σιγά- σιγά με οδοντόβουρτσα μαλακή και πάντα με την βοήθεια των γονέων μέχρι 6-7 χρονών .Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για το βούρτσισμα με ένα απλό κάνοντας κυκλικές κινήσεις σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών και ελαφρά πάνω στα ούλα αλλά και την γλώσσα
7)Τι οδοντόβουρτσα να χρησιμοποιεί?
Υπάρχουν πολλές στα φαρμακεία με διάφορα σχήματα σκληρότητα κλπ. Να προτιμώνται οι μαλακές με πλαστική τρίχα και να τις αλλάζουμε τακτικά.
8)Τι είναι η φθορίωση?
Το φθόριο τοποθετείτε σε μορφή gel με ειδικά δισκάρια από τον οδοντίατρο στο ιατρείο για λίγα λεπτά( 2-4 ) με αποτέλεσμα τα δόντια μας να γίνονται πιο ανθεκτικά στα οξέα των μικροβίων .Η φθορίωση γίνεται σε παιδία αλλά και σε μεγάλους με μεγάλο δείκτη τερηδόνας και 1-2 φορές τον χρόνο .Το φθόριο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας.
9)Πρέπει να σφραγίζονται τα νεογιλά αφού θα τα αλλάξει?
Ναι διότι το χαλασμένο νεογιλό δόντι μπορεί να επηρεάσει α)τα μόνιμα δόντια β)φλεγμονή των ούλων γ)εξαγωγή των νεογιλών με πρόωρη η καθυστερημένη ανατολή των μονίμων δοντιών και δημιουργία ορθοδοντικών προβλημάτων δ)ταλαιπωρία του παιδιού και μην καλή διατροφή ε)βλάβη της υγείας του .
10)Αν ένα παιδικό δόντι χαθεί πρόωρα τι γίνεται?
Πρέπει να κατασκευαστεί ένα μηχάνημα σταθεροποίησης του χώρου.
11)Τι πρέπει να κάνω αν το μόνιμο δόντι βγει τελείως από την θέση του μετά από χτύπημα?
Πρώτα πρέπει να βρείτε το δόντι και προσεκτικά χωρίς να ακουμπάτε την ρίζα του ξεπλύνετέ το και τοποθετήστε το σε δοχείο με γάλα .Αμέσως μετά πρέπει να πάτε στον οδοντίατρό σας για να το επανατοποθετήσει και σταθεροποιήσει .Ο χρόνος μέχρι την επανατοποθέτησή του είναι πολύ σημαντικός.
12)Γιατί στραβώνουν τα δόντια?
Συνήθως κληρονομικοί λόγοι ,μεγάλα δόντια σε μικρές γνάθους ,πρόωρες εξαγωγές δοντιών ,πιπίλισμα δακτύλων μολυβιών κλπ. ,στοματική αναπνοή.
13)Τι είναι το σύνδρομο μπιμπερό ?
Σε παιδιά που κάνουν εκτεταμένη χρήση του μπιμπερό η καταστροφή των νεογιλών δοντιών είναι πολύ πιο γρήγορη και πολύ πιο εκτεταμένη .Το σύνδρομο του μπιμπερό είναι το επακόλουθο της κακής συνήθειας των γονιών να κοιμίζουν το παιδί με το μπιμπερό .Η εκτεταμένη καταστροφή των δοντιών στην περίπτωση αυτή δεν οφείλεται στο ίδιο το μπιμπερό ,αλλά στην παρατεταμένη παρουσία γάλακτος η άλλων σακχαρούχων ροφημάτων στο στόμα .Το γάλα που μένει όλο το βράδυ στο στόμα διασπάται από τα μικρόβια σε γαλακτόζη και γαλακτικό οξύ .Το βράδυ η διαδικασία αυτή γίνεται ιδιαίτερα καταστροφική αφού η έκκριση σάλιου (προστατευτικό για τα δόντια ) είναι πολύ μειωμένη .